Leírás
Golden:
Az alapfajta szeptember végén, október elején szüretelhető egy-két menetben. Nagy előnye, hogy zöld, zöldessárga és sárga színnel szedve egyaránt kielégíti a fogyasztói igényeket. Gyümölcse középnagy vagy nagy (140-180 g). Gömbölyded vagy enyhén megnyúlt csonka kúp alakú, változékonysága évjárat- és termőhely függő. Héja vékony, könnyen sérül, az érés kezdetén zöldessárga, később sárga. Húsa sárgás, édeskés (a cukor/sav arány 25), kellemes ízű, enyhén savas, harmonikus, aromás és illatos.
Idared:
Október elején szüretelhető, amikor a mag felületének háromnegyed része megbarnult. Az egyik legjobban tárolható fajta. Természetes levegőjű tárolótérben februárig, szabályozott légtérben júniusig, júliusig is eltartható. Savai lassan bomlanak, ezért a fogyasztásra legalkalmasabb érettségi állapotot tavasszal éri el. Tárolás alatt az alacsony hőmérsékletre és a magas CO2 tartalomra érzékeny. Legjobban a 3-4 oC hőmérsékletet szereti.
Gyümölcse középnagy, vagy nagy (180-200 g), lapított gömb alakú. Héja sima, enyhén viaszos alapszíne világossárga, a napos oldalán egybefüggően élénkpiros. Húsa fehéres sárga, lédús, lassan puhul, nyomódásra érzékeny. Íze jellegzetesen enyhén savanykás, lédús, hasonlít a Jonathánéhoz.
Fája fiatal korban középerős vagy erős növekedésű, termőrefordulás után növekedése gyengül, a fa mérete a Jonathánénál kisebb lesz. Igen korán fordul termőre, rendkívül bőven terem, termésbiztonsága jó. Hullásra nem hajlamos, a talajjal szemben nem igényes.
Porzófajták: Gala, Gloster, Golden Delicious, Starking